Karanfil hazımsızlık, gut, mantar enfeksiyonları, solunum sorunları, diş ağrısı, sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılır. Bu nedenle kanı sulandırmak için aspirin yerine karanfil çayı içebileceğimiz tavsiyesine giderek daha sık rastlamamız şaşırtıcı değil.
Baş ağrısına, kanı sulandırmaya ve diğer birçok rahatsızlığa karşı karanfil
“Karanfil, geleneksel tıpta da kullanılan, harika tadı ve kokusu olan muhteşem bir baharattır. Dört gram karanfil, beyin fonksiyonunda ve kemiklerimizin gücünde önemli rol oynayan manganezin önerilen günlük dozunu içerir. Aynı zamanda öjenol (bir antioksidan) açısından da zengin olduğunu ve hafif bir ‘kan sulandırıcı’ görevi görerek genel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Göbek sarkmasını eriten, iştahı düzenleyen baharat .karanfilin karaciğer hastalıklarına yardımcı olarak ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğunu doğrulayan çalışmalar özellikle ilginçtir.
Karanfil antiviral, antifungal ve antiparaziter olmasının yanı sıra antiinflamatuardır ve vücuttaki inflamatuar süreçleri bastırır. Zihinsel enerjiyi, konsantrasyonu arttırır, baş ağrılarını azaltır, yatmadan hemen önce içildiğinde uykusuzluğa karşı etki eder ve kan dolaşımını hızlandırma gibi faydalı bir etkiye sahiptir – yani üşüdüğünüzde sıcaklık hissi sağlar.
Karanfil çayının en büyük avantajı, sindirim sorunları veya mide bulantısının yanı sıra kardiyovasküler sistem üzerindeki faydalı etkisi ile ifade edilmektedir. Karanfil çayı günün her saatinde içilebilir ancak sabahları içmek en doğrusu ama miktarına dikkat edin.
Çay, 1-3 tomurcuk 300 ml suda kaynayana kadar kaynatılarak hazırlanabilir. İçeceği bal ile tatlandırabilir, içine bir kaç damla limon eklenebilir. Günde bir fincandan fazla içmemeniz gerekmektedir.
Ayrıca eğer cerrahi bir müdahale planlanıyorsa müdahaleden önce ve sonra bir süre çaya ara verilmesi gerektiğinin, doktorunuzla konuşulması gerektiğinin de altı çizilmelidir.